Belastingvrije

Overwaarde

Schenking

FAQ

Op elke vraag een passend antwoord. Bekijk hieronder de veelgestelde vragen met hun antwoorden. Staat je vraag er (nog) niet bij? Mail ons even je vraag, dan krijg je binnen 24 uur onze reactie. Of bel onze helpdesk op 06 4050 2020. We staan klaar om je te helpen.

AANVRAAGFORMULIER »

VEELGESTELDE VRAGENBelastingvrije overwaarde schenking (BOS)
Zorg dat de fiscus ervan af blijft. Reserveer daarom tijdig een deel van je overwaarde voor je kinderen. Zoblijft opgebouwde rijkdom binnen de familie.

In Nederland mogen ouders hun meerderjarig kind éénmalig 26.040 euro belastingvrij schenken. Maar hoe regel je het als je meer dan één kind hebt? En hoe kan je zo'n groot bedrag schenken als je niet zo véél spaargeld op de bank hebt? Veel ouders zijn op papier welgesteld, maar hebben weinig aan hun rijkdom: het geld zit vast in de overwaarde van het huis. Eén derde van de huiseigenaren van 60 jaar en ouder heeft zelfs een volledig hypotheekvrije woning. Voor wie overwaarde in zijn woning heeft, de woning niet wil verkopen en dus ook niet wil verhuizen, geen dure opeet-hypotheek of ingewikkelde 'sale and lease back' constructies wil, maar liever wel voor het kroost veilig een deel van deze steeds grotere rijkdom wil reserveren, is er een Belastingvrije Overwaarde Schenking (BOS).

Is je hypotheek lager dan de waarde van jouw huis? Dan kan je nu al met een BOS een deel van je overwaarde voor jouw kind(-eren) belastingvrij reserveren. Zonder tussenkomst van een bank, makelaar of notaris en met volledig behoud van al jouw spaargeld. Een Belastingvrije Overwaarde Schenking (BOS) werkt net even anders dan een gewone schenking. Het te schenken geldbedrag zit namelijk nog vast in de overwaarde van je woning. Samen zetten jullie die overwaarde om in geld.

Kinderen mag je jaarlijks 5.428 euro belastingvrij schenken, kleinkinderen en goede vrienden 2.173 euro. Wie twee kinderen heeft en deze tien jaar lang elk jaar een maximale Belastingvrije Overwaarde Schenking (BOS) geeft, hevelt méér dan 200 duizend euro door naar de volgende generatie. Bijkomend voordeel voor jouw kinderen is dat de overwaarde reservering elk jaar groeit met een bij te schrijven rente van maar liefst 6 procent. Ook mooi meegenomen: deze reservering verkleint jouw vermogen in box 3, waardoor je minder vermogensbelasting betaalt.

Leveren jullie de informatie aan, dan zetten wij alles keurig op papier. En heb je het te schenken geldbedrag niet tot je beschikking, informeer dan dan naar de mogelijkheden. Een BOS aanvragen is een fluitje van een cent, je doet dit met het aanvraagformulier. En heb je vragen dan staan wij direct voor jullie klaar. Creëer samen met ons een BOS voor elk van jouw kinderen.

toegestaan in 2019


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Belastingvrije overwaarde schenking (BOS)
Met een BOS is het mogelijk ‘overwaarde te schenken’ waarbij je geld aan de kinderen schenkt, dat je eerst van ze leent. Als zekerheid geef je de kinderen een deel van de overwaarde van jouw woning als onderpand. Deze fiscaalvriendelijke constructie kan zonder tussenkomst van bank, makelaar en notaris al voor 150 euro worden uitgevoerd. Je kan overwaarde schenkingen ook uitsmeren over meerdere jaren en zo hoge tarieven in de schenk- en erfbelasting vermijden. Kinderen mag je jaarlijks 5.428 euro belastingvrij schenken, kleinkinderen en goede vrienden 2.173 euro. Wie twee kinderen heeft en deze tien jaar lang elk jaar een belastingvrije overwaarde schenking (BOS) geeft, hevelt meer dan 200 duizend euro door naar de volgende generatie. Bijkomend voordeel voor jouw kinderen is dat de schenking elk jaar groeit met een bij te schrijven rente van maar liefst 6 procent. Ook mooi meegenomen: de schuld verkleint jouw vermogen in box 3, waardoor je minder vermogensbelasting betaalt.

toegestaan in 2019


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Stijgt de reservering gelijk met de marktwaarde van de woning?
De gemiddelde prijsstijging van huizen van de afgelopen 30 jaar is 5,17%. Dit betekent dat als je vandaag begint met een jaarlijkse BOS voor je kind, er na 10 jaar meer overblijft dan nu. Bekijk onderstaande grafiek maar eens.


BOS-grafiek


Ga naar het aanvraagformulier »Met behoud van spaargeld toch maximaal schenken
Om een BOS uit te voeren is het noodzakelijk dat het te schenken geldbedrag op de juiste manier fiscaal aantoonbaar wordt gemaakt. Als je kind onvoldoende spaargeld heeft, zorgen wij dat het te schenken geldbedrag toch aantoonbaar wordt overgemaakt, hierdoor kan ook jouw kind eenvoudig toch jou een familielening verstrekken. Volg onze mail-instructies. De ouder(s) geeft daarna het overgedragen geldbedrag direct aan het kind terug als belastingvrije onvoorwaardelijke en 'bij leven' uitgevoerde schenking. Dit kan voor elk kind afzonderlijk binnen 24 uur worden geregeld.

toegestaan in 2019


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Hoeveel erfbelasting betaal je?
Dat hangt af van uw relatie met de overledene. Tarieven variëren van 10 tot (schrik niet) 40 procent. Hoe groter de afstand, hoe meer u betaalt. Een kind dat 2 ton erft van moeder, betaalt 23.730 euro. Wie 2 ton erft van een vriend, betaalt 66.920 euro. De schatkist vaart er wel bij: in 2018 leveren erf- en schenkbelasting zo’n 1,9 miljard op.

toegestaan in 2019


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Worden ouders die van hun kind erven, ontzien door de fiscus?
Nee. Ouders betalen het hoogste tarief: 30 procent over de eerste 123.248 euro, 40 procent over alles daarboven. De vrijstelling is 48.821 euro. Het komt voor dat een alleenstaand kind eerder overlijdt dan de ouders. Als de ouders eerder een forse schenking (zoals een BOS) hebben gedaan, dan erven ze het eigen geld terug, met een aanslag. Dit wordt in onze 'akte van schenking in contanten' voorkomen, doordat bij de schenking de ontbindende voorwaarde is opgenomen dat de schenking wordt teruggedraaid als het kind eerder overlijdt dan de ouders. Ze kunnen ook eventueel betaalde schenkbelasting terugvragen.

toegestaan in 2019


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Hoe voorkom ik dat ik zelf zonder geld zit als ik schenk via een BOS?
Geef geen geld weg dat u zelf nog nodig hebt. Dat lijkt een open deur, maar nogal wat ouders voelen zich door hun kroost onder druk gezet om geld te geven, zodat zij na het overlijden van vader en moeder minder erfbelasting hoeven te betalen. Fiscaal aantrekkelijk én gunstig voor de gulle gever is de BOS. Door het zwaarder belasten van grote vermogens, zoals het kabinet wil, wordt de BOS nog belangrijker. U schenkt uw kind (jaarlijks) het maximale bedrag dat u belastingvrij mag geven, nadat u het eerst van ze leent. Het geld is altijd beschikking op de bankrekening van het kind. U behoudt al uw spaargeld en kunt dat, indien nodig, ook uitgeven. Deze constructie is ook handig als u weinig cash hebt. Formeel hebt u een schuld aan uw kind, die het moet opgeven als vermogen in box 3. Dat scheelt u vermogensrendementsheffing. Bij de verkoop van het onderpand wordt de schuld voldaan. Het kind hoeft daarover geen schenk- of erfbelasting te betalen. Deze constructie is ook in trek bij ouderen die vrezen dat zij door hun vermogen een hogere eigen bijdrage moeten betalen als zij langdurige AWBZ-zorg nodig hebben. De fiscus stelt wel een belangrijke eis: u moet uw kind over het geleende geld elk jaar een marktconforme rente van 6 procent betalen. Deze rente hoeft u overigens niet echt 'contant' te betalen, de rente wordt jaarlijks bij de hoofdsom bijgeschreven. Een notariële akte (circa €1.000) is niet verplicht, Een BOS wordt uitgevoerd met een rechtsgeldige onderhandse akte als 'familielening met onderpand' (€75).

toegestaan in 2019


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Het te schenken geldbedrag
Een BOS is géén schenking onder schuldigerkenning (schenken op papier). Om een BOS uit te voeren is het noodzakelijk dat het te schenken geldbedrag op de juiste manier fiscaal aantoonbaar wordt gemaakt. Als je kind onvoldoende spaargeld heeft, zorgen wij dat het te schenken geldbedrag toch aantoonbaar wordt overgemaakt, hierdoor kan ook jouw kind eenvoudig toch jou een familielening verstrekken. Volg onze mail-instructies. De ouder(s) geeft daarna het overgedragen geldbedrag direct aan het kind terug als belastingvrije onvoorwaardelijke en 'bij leven' uitgevoerde schenking. Dit kan voor elk kind afzonderlijk binnen 24 uur worden geregeld.

toegestaan in 2019


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Wanneer wordt een ‘familielening met onderpand’ afgelost?
De ‘familielening met onderpand’ kan door de schuldenaar (ouders) als financiering (contant geld) voor een volgende koopwoning worden meegenomen. De ‘familielening met onderpand’ wordt zonder schriftelijk 'opteer' verzoek afgelost bij de verkoop van het onderpand.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Zorg dan tijdig voor vermindering van jouw vermogen
Veel mensen vinden de (st)erfbelasting oneerlijk. Zij hebben hun hele leven zuinig aan gedaan en mede daarom is hun hun huis nu afbetaald. Een gemiddeld huis heeft momenteel een woz-waarde van €300.000. Heb je geen kinderen, dan pakt de Belastingdienst van jouw vermogen al gauw meer dan €100.000 af. Dit is een waanzinnig groot bedrag. Zorg daarom voor een jaarlijkse BOS, met een schenkingsbedrag van €2.173. Na tien jaar heb je aan de ontvanger al meer dan 30 duizend euro overgeheveld. Je kunt tussentijds altijd stoppen. De rente loopt dan wel gewoon door en wordt elk jaar bij de hoofdsom bijgeschreven.

Heb je wel kinderen, dan pakt de Belastingdienst van jouw vermogen al gauw meer dan €50.000 af. Dit is nog steeds een waanzinnig groot bedrag. Zorg daarom voor een jaarlijkse BOS, met een schenkingsbedrag van €5.428. Na tien jaar heb je aan je kind al meer dan 75 duizend euro overgeheveld. Je kunt tussentijds altijd stoppen. De rente loopt dan wel gewoon door en wordt elk jaar bij de hoofdsom bijgeschreven.

toegestaan in 2019


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Gratis advies
Gratis helpdesk.

Benodigde aktes éénmalig €150
Een BOS bestaat uit een een 'akte van familielening met onderpand' (€75) en een 'akte van schenking in contanten' (€75).

BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Elk jaar een BOS
Veel mensen willen jaarlijks een schenking doen. Omdat voor de Belastingdienst aantoonbaar een kasrondje moet worden gemaakt, heb je een schriftelijke vastlegging nodig. Je bent dus verplicht om voor iedere familielening en iedere schenking een nieuwe akte op te (laten) stellen. Speciaal voor mensen die jaarlijks een BOS willen doen, hebben wij een optie ingebouwd om dat tegen lagere kosten te kunnen doen. Wij hanteren een gereduceerd tarief van €100 voor elke 2e of latere BOS aan dezelfde ontvanger. Gewoon elk jaar even reageren op onze reminder, wij doen de rest!

BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Hoeveel mag ik mijn kind in 2019 belastingvrij schenken?
De beste informatie hiervoor is te vinden op de site van de Belastingdienst. In 2019 in elk geval €5.428. Dit is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen. Je mag hier elk jaar opnieuw gebruik van maken.

toegestaan in 2019


Ga naar de Belastingdienst »


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Aangifte schenkbelasting
Van een schenking die onder de éénmalige vrijstelling valt, moet het kind (ondanks de vrijstelling) wel aangifte schenkbelasting doen. Dat moet gebeuren voor 1 maart van het jaar na de schenking.

Ik krijg een schenking - moet ik aangifte doen?
Ja, als de waarde van die schenking in 2019 hoger is dan € 2.173 (in 2018 € 2.147).

Dit bedrag geldt per schenker. Dat betekent dat u van verschillende personen € 2.173 belastingvrij mag ontvangen. Schenkingen die minder waard zijn, hoeft u niet aan de Belastingdienst door te geven.

Krijgt u de schenking van uw ouder(s)? Dan ligt die grens bij € 5.428 (in 2018 € 5.363)
Schenken beide ouders u iets? Tel dan die bedragen bij elkaar op. Ook al zijn uw ouders gescheiden. Dus geven ze samen meer dan € 5.428? Dan moet u aangifte bij de Belastingdienst doen.


Ga naar het aanvraagformulier »Moet je naar een verpleeghuis of verzorgingshuis, dan betaal je een eigen bijdrage.
De eigen bijdrage die je moet betalen als je naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat, kan oplopen tot ruim €28.000 per jaar. Die bijdrage valt onder de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Hoe hoog je eigen bijdrage precies is, hangt onder andere af van je inkomen en vermogen. Het CAK kijkt hiervoor naar de gegevens van 2 jaar geleden op 1 januari. Is je vermogen en/of inkomen inmiddels fors lager dan 2 jaar geleden? Vraag het CAK dan of ze je eigen bijdrage opnieuw vaststellen op basis van je huidige gegevens. Bereken eerst of je je eigen bijdrage kunt verlagen. Wij vinden dat het CAK altijd van de laatste inkomens- en vermogensgegevens moet uitgaan.

Let op! Doe je niets, dan past het CAK ook niets aan. Terwijl het opnieuw laten vaststellen je duizenden euro's kan schelen.

Vermogen verlagen
Heb je veel vermogen of overwaarde? Dan kun je de eigen bijdrage voor een verpleeghuis of verzorgingshuis flink verlagen door je vermogen of overwaarde te verlagen. Hoeveel je kunt besparen op je eigen bijdrage door je vermogen te verminderen, hangt af van of je een hoge eigen bijdrage of dat je een lage eigen bijdrage betaalt. Je vermogen beïnvloedt het maandbedrag voor je hoge en lage bijdrage, maar niet bij allebei even sterk. Bij de hoge eigen bijdrage ligt het omslagpunt vaak bij een belastbaar jaarinkomen vanaf ongeveer €60.000. Bij de lage eigen bijdrage bij een inkomen vanaf ongeveer €100.000. Is je inkomen hoger? Dan betaal je op basis van je inkomen waarschijnlijk al de maximale hoge bijdrage. Je vermogen speelt dan verder geen rol meer.

Rekenvoorbeeld Els is 75 jaar, alleenstaand en woont in een verzorgingstehuis. Haar jaarinkomen is €19.920. Per maand krijgt Els €1.100 aan AOW en €560 aan pensioen. Haar koopwoning is in 2016 verkocht voor €100.000. Verder heeft Els €25.000 op een spaarrekening. In totaal heeft ze dus €125.000 aan vermogen. Els' eigen bijdrage voor het verzorgingstehuis stelt het CAK vast op €1650 per maand, dus €19.800 per jaar. In 2019 verandert het inkomen van Els niet. Wel is haar spaargeld inmiddels gedaald tot €85.000, door onder andere schenkingen. Als Els niets doet, blijft haar eigen bijdrage €1.650 per maand. Als het CAK zou uitgaan van het huidige spaarsaldo, is de eigen bijdrage nog maar €1408 per maand. Dat levert een jaarlijkse besparing op van €2.902.

Stel dat Els haar vermogen nog verder had verlaagd tot €25.000 (bijvoorbeeld door grotere schenkingen en/of andere grote uitgaven). Dan is haar eigen bijdrage €957 per maand. De totale jaarlijkse besparing is in dat geval €8.318.


Ga naar het aanvraagformulier »Alternatief?
Ja, een BOS is een uitstekend alternatief voor 'schenken op papier'. Het is eigenlijk een omgekeerde 'schenking op papier' en wordt daarom ook wel 'schenking van stenen' genoemd.

Wat is schenken met papier?
Jij wilt geld schenken, maar je hebt de schenking niet contant. Dan ga je schenken op papier. Hierbij bestaat de schenking er uit dat je een bedrag aan je kind(eren) ‘schuldig erkent’, de zogeheten ‘schenking op papier’. Het kind krijgt daarmee niet direct een geldbedrag, maar uitsluitend een vordering op jou als ouder, die pas na overlijden van de langstlevende ouder wordt uitgekeerd. Jij hoeft het geld dus ook niet contant beschikbaar te hebben. Deze vorm van schenken is verstandig als het geld vastzit in aandelen, onroerende goederen en dergelijke.

Nadelen van 'schenken met papier':
- verplicht via de notaris
- hoge notariskosten
- je hebt geen contanten
- pas na overlijden krijgen de kinderen het geld
- verplichte jaarlijkse rente van 6% door schenker te betalen, bijschrijven van rente mag niet
- je moet het rentebedrag elk jaar beschikbaar (contant) hebben
- het is bovendien van belang dat je de rente consequent elk jaar betaalt, anders valt de constructie in duigen en mis je het fiscale voordeel
- geen rente op rente mogelijk
- veel administratiewerk
- niet zelf te regelen

Een BOS is een veel beter alternatief!
- geen enkele verplichting om dit via de notaris te doen
- geen hoge notariskosten
- de contanten heb je zelf of worden beschikbaar gesteld
- de 'familielening met onderpand' wordt bij verkoop van het onderpand afgelost (of je neemt dezelfde familielening mee bij aankoop van een nieuwe volgende woning)
- verplichte jaarlijkse rente van 6% wordt bij de hoofdsom bijgeschreven
- In verband met de bijschrijving hoef je het rentebedrag elk jaar niet beschikbaar te hebben
- de rente wordt standaard bijgeschreven
- altijd rente op rente
- geen administratiewerk
- makkelijk zelf te regelen

toegestaan in 2019


Ga naar het aanvraagformulier »Notaris verplicht
Voor 'schenken op papier' ben je verplicht om naar de notaris te gaan. Deze eis stelt de Belastingdienst. Omdat er geen 'contant' geld verschuift is er namelijk een groot risico op belastingontduiking. Een notariële akte kan dat voorkomen. Bij een BOS wordt er wel aantoonbaar geld overgeheveld middels stortingsbewijzen. Daarnaast is een notariële akte verplicht omdat het geldbedrag bij 'schenken op papier' pas wordt uitbetaald na het overlijden van de langstlevende schenker.

Bij een BOS leen je eerst het geldbedrag bij je kind d.m.v. een familielening en wordt je schenking aan jouw kind daarna direct onvoorwaardelijk en bij leven uitgevoerd. Dit is de belangrijkste reden waarom een notariële akte geen verplichting is.

toegestaan in 2019


Ga naar het aanvraagformulier »Schenkbelasting
Als je meer schenkt dan de fiscale vrijstelling dan moet er schenkbelasting worden betaald. Dat moet op het moment van schenken. Je kunt kiezen of de schenker of de ontvanger de belasting gaat betalen. Hieronder de actuele vrijstellingen voor de schenkbelasting. De bedragen worden jaarlijks verhoogd.

toegestaan in 2019


Ga naar het aanvraagformulier »Schenken aan kinderen
Je hebt meer kinderen. Moet je ze dan allemaal evenveel schenken? Nee. Juridisch of fiscaal ben je daar niet toe verplicht. Er zijn verruimde vrijstellingen voor kinderen tussen de 18 en de 40 jaar oud. Zijn nog niet al je kinderen 18, dan kan je vast het kind dat wel de 18 is gepasseerd een verruimde schenking doen. Binnen de familieverhoudingen kan het soms wel goed zijn om de schenkingen af te stemmen. Dat voorkomt dat er later discussie over gaat ontstaan.

toegestaan in 2019


toegestaan in 2019Schenken aan de kleinkinderen, niet aan de kinderen
Oma of Opa schenkt aan de kleinkinderen, maar niet aan de kinderen. Mag dat zomaar? Is dat niet oneerlijk ten opzichte van de kinderen die zelf geen kinderen hebben? Kortom, moet er eerlijk geschonken worden in de familie? Juridisch is er geen regel die bepaalt dat schenken “eerlijk” zou moeten”. Voor schenkingen geldt dat iedereen zelf mag bepalen aan wie en hoeveel zij schenkt, uiteraard binnen de grenzen an de wet. Dat geldt ook bij het nalaten van vermogen via een testament op grond van de testeervrijheid. Je kan iemand niet juridisch verplichten om iets aan iemand te schenken of een schenking te accepteren. Dat bepaalt hij of zij namelijk zelf. Dat kan helaas soms wel oneerlijk voelen, maar dat is dan een onderwerp dat in de familie zelf dient te worden besproken.


Ga naar het aanvraagformulier »Mag je twee keer schenken als de schenkingen samen opgeteld dan niet boven het vrijgestelde bedrag komen?
Nee, je mag maar éénmaal een beroep doen op de verruimde vrijstelling. Dus in de periode dat jouw kind (of diens partner) tussen de 18 en de 40 jaar oud is, kun je éénmaal op basis van de verruimde vrijstelling schenken. Je kan natuurlijk wel jaarlijks op basis van de 'normale' vrijstelling van €5.428 aan jouw kind schenken. Geef je dus in 2019 een bedrag van € 15.000 op grond van de algemene vrijstelling, dan mag je niet in 2020 nog een schenking doen waarbij je gebruik maakt van de algemene vrijstelling. Ook niet van het “overgebleven deel van € 11.040”. Op de site van De Belastingdienst staat een reeks van rekenvoorbeelden. Die hebben ook te maken met het overgangsrecht. Let goed op, hoe dat zit met eventuele schenkingen die je in eerdere jaren hebt gedaan.


toegestaan in 2019Aanvaarden van de schenking
Bij een BOS stellen wij een 'akte van schenking in contanten' op waarmee de schenking formeel wordt uitgevoerd. Ben je als schenker getrouwd in gemeenschap van goederen, dan moeten jullie beiden tekenen. De ontvanger van de schenking, de begiftigde, moet de schenking aanvaarden. De ontvanger kan de schenking dus ook weigeren. Bijvoorbeeld om fiscale of andere redenen. Tip: De schenker brengt de ontvanger vooraf op de hoogte van een aanstaande BOS en vult samen het aanvraagformulier in.

toegestaan in 2019


Ga naar het aanvraagformulier »Onderhandse akte
BOS wordt opgesteld in twee onderhandse aktes. Een onderhandse akte is een overeenkomst die tussen partijen is opgemaakt. Hierbij is dus geen notaris bij betrokken. Net als een formele akte dient het stuk tot bewijs van de verhouding tussen de partijen. Wordt de overeenkomst of akte wel door de notaris of een andere bevoegde ambtenaar volgens bepaalde regels opgesteld (en mede-ondertekend) dan is sprake van een authentieke akte. Deze laatste akte is vele honderden euro's duurder dan een BOS.


Ga naar het aanvraagformulier »Repeterende schenking
Veel mensen vinden de (st)erfbelasting oneerlijk. Zij hebben hun hele leven zuinig aan gedaan en mede daarom is hun hun huis nu afbetaald. Een gemiddeld huis heeft momenteel een marktwaarde van €300.000. Heb je geen kinderen, dan pakt de Belastingdienst van jouw vermogen al gauw meer dan €100.000 af. Dit is een waanzinnig groot bedrag. Elk jaar verzorgen wij -tegen gereduceerd tarief- eenzelfde BOS, met een schenkingsbedrag van €2.173. Na vijf jaar heb je aan de ontvanger al meer dan €12.500 geschonken. Je kunt tussentijds altijd stoppen. De rente loopt dan gewoon door en wordt elk jaar bij de hoofdsom bijgeschreven.

Heb je wel kinderen, dan pakt de Belastingdienst van jouw vermogen al gauw meer dan €50.000 af. Dit is nog steeds een waanzinnig groot bedrag. Elk jaar verzorgen wij -tegen gereduceerd tarief- eenzelfde BOS, met een schenkingsbedrag van €5.428. Na vijf jaar heb je aan je kind al meer dan €26.000 geschonken. Je kunt tussentijds altijd stoppen. De rente loopt dan gewoon door en wordt elk jaar bij de hoofdsom bijgeschreven.

Na een eerste BOS krijgt de ouder(s) jaarlijks van ons een reminder over een eventuele jaarlijkse schenking onder dezelfde voorwaarden. Omdat een deel van de kosten van BOS worden bepaald door informatieverstrekking aan ontvangers hoef je die kosten bij de herhaalde schenking niet te betalen. Er hoeft niet opnieuw te worden geïnformeerd en de acceptatie van de schenking is er al. We houden alle voorwaarden gelijk aan de eerste schenking. Het enige dat wij wijzigen is het bedrag. Zo kan je dat jaarlijks aanpassen aan de nieuwe fiscale vrijstelling. Het gevolg is dat we een herhaalde schenking aan kunnen bieden tegen relatief lage kosten. Je ontvangt vanzelf een e-mail uit ons systeem, die komt een jaar nadat je de eerste BOS via onze website hebt gedaan.

Je kan niet in 1 keer voor bijvoorbeeld tien jaar lang net onder de vrijstelling schenken, om zo in 1 keer een fors bedrag over te hevelen naar de volgende generatie. De Belastingdienst heeft hier een stokje voor gestoken. Zij telt die schenkingen bij elkaar op de datum dat de verplichting is aangegaan. Dus als je voor tien jaar schenkingen op 1 datum wilt doen, dan telt de fiscus al die bedragen bij elkaar. Je hebt dan geen fiscaal voordeel meer.


toegestaan in 2019Testament
Heb je ook een testament? Dan is het aan te raden om te kijken of de BOS aansluit bij regelingen die je eventueel in een testament voor je kinderen hebt getroffen. Regel dit met je notaris.


Ga naar het aanvraagformulier »Voorkom opeten huis en vermogen bij opname zorginstelling
Hoe voorkom ik dat ik mijn huis, of ander vermogen moet opeten bij opname in zorginstelling? De WLZ (Wet Langdurige Zorg) bijdrage (vroeger: AWBZ bijdrage) moet worden betaald voor wonen in een zorginstelling. Lees meer over de WLZ bijdrage en wanneer die moet worden betaald op de website van het CAK.

Hoogte eigen bijdrage
De hoogte van de eigen bijdrage wordt vastgesteld door te kijken naar het inkomen en het vermogen van degene die wordt opgenomen. Zo moet je als je wordt opgenomen een gedeelte van bijvoorbeeld jouw spaargeld of overwaarde van jouw woning gebruiken om de eigen bijdrage te betalen. Je wordt gedwongen tot het opeten vermogen, je spaargeld en de overwaarde van je huis. Let wel op: bij de opname wordt voor de hoogte van de eigen bijdrage gekeken naar jouw vermogen van 2 jaar geleden. Het is daarom verstandig om tijdig met een BOS te beginnen.

Verkleinen eigen bijdrage
Met een BOS is het mogelijk om jouw vermogen en dus ook de hoogte van de eigen bijdrage te verkleinen. Voor een BOS is het van belang dat in de BOS akte die er aan ten grondslag ligtt een AWBZ of WLZ clausule is opgenomen. Deze clausule houdt in dat je kan tot een bepaald bedrag belastingvrij mag schenken. Je kan dan geld uit jouw vermogen (lees: overwaarde) overhevelen naar bijvoorbeeld je kinderen.


toegestaan in 2019VSchenken om opeten van vermogen en huis bij opname zorginstelling te voorkomen?
De WLZ (Wet Langdurige Zorg) bijdrage (vroeger: AWBZ bijdrage) moet worden betaald voor wonen in een zorginstelling. De hoogte van de eigen bijdrage wordt bepaald aan de hand van het inkomen en het vermogen van degene die wordt opgenomen. Zo moet je als je wordt opgenomen een gedeelte van bijvoorbeeld jouw spaargeld of overwaarde van jouw woning gebruiken om de eigen bijdrage te betalen. Kan ik schenken bij opname in een zorginstelling, zodat ik dan minder eigen bijdrage hoef te betalen.

Vermogen verlagen
De eigen bijdrage kan je verlagen door jouw vermogen te verlagen. Dat kan door het doen van BOS. Je kan dan geld uit jouw vermogen overhevelen naar bijvoorbeeld je kinderen.

Peiljaar
Om te voorkomen dat mensen bij zicht op opname in een verzorgingstehuis snel al hun geld weggeven werkt de wet met een peiljaar. Dat ligt twee jaar voor de opname. Er wordt dus gekeken naar jouw vermogen, twee jaar voor de opname. De schenkingen kunnen dus nog steeds nut hebben, maar op termijn. In uitzonderlijke gevallen kan je vragen om verlegging van het peiljaar.

Erfbelasting
Schenkingen kunnen veel erfbelasting besparen, omdat er vrijstellingen zijn bij schenkingen aan kinderen en er dus tot een bepaald schenkbedrag geen erfbelasting hoeft te worden betaald.


Ga naar het aanvraagformulier »Is een schenking inkomen?
Je ontvangt een schenking, telt dat geld als inkomen? Het ontvangen van een schenking geldt niet als inkomen. Het heeft dus geen invloed op eventuele belastingtoeslagen. Als je de schenking gaat sparen dan komt deze in box 3 en telt wel mee als vermogen. Bij toeslagen met een vermogenstoets kan dit dus effect hebben op het recht op een toeslag. Als de schenking hoger is dan de vrijstelling voor schenkbelasting, dan moet er wel schenkbelasting worden betaald. Die tarieven zijn lager dan inkomstenbelasting.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Schenken aan kind in buitenland
Ik wil geld schenken aan mijn in het buitenland wonende kind. Hoe zit het met de belasting? Je wilt geld schenken aan je kind. Dat kind woont niet in Nederland. Hoe zit het dan met de schenkbelasting? Het recht van welk land is nu van toepassing? In principe betaal je de schenkbelasting in het land waar de schenker woont. Jij woont in Nederland dus is de Nederlandse regelgeving van toepassing. Woont de ontvanger van de schenking in het buitenland, dan is het recht van dat woonland ook van belang. Ook dat land kan belasting heffen. Je moet dus altijd ook uitzoeken hoe giften worden behandeld in het land waar je kind woont.

Voorkomen dubbele belasting
De Nederlandse Belastingdienst stuurt een aangifte aan de ontvanger van de schenking. Met enkele landen heeft Nederland een verdrag gesloten ter voorkoming van dubbele belasting. Daardoor hoef je niet in Nederland én het woonland van je kind belasting te betalen. Je moet dus ook uitzoeken of Nederland een verdrag heeft met het land waar je kind woont. Een overzicht van verdragslanden staat op de site van De Belastingdienst.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Een geldlening zonder bank?
Een ‘familielening met onderpand’ is een 'geldlening met hypotheekverklaring' tussen mensen. De belastingdienst noemt het ook wel een familiehypotheek. Andere noemen het ook wel een onderlinge hypotheek omdat je geen familie van elkaar hoeft te zijn om een familiehypotheek aan te gaan.

Wat is een 'akte van familielening met onderpand'?
Dit is de akte tussen het kind (schuldeiser) en de ouders (schuldenaar) voorzien van alle rechten en plichten. In dit geval leent het kind (schuldeiser) aan de ouder(s) onder de voorwaarde van afgifte door de ouder (schuldenaar) van een hypotheekverklaring. Dit betekent dat de ouder(s) op eerste verzoek verplicht is mee te werken om een recht van hypotheek via de notaris op het onderpand te vestigen. Dit betekent kort gezegd dat de overwaarde van de ouderlijke woning als onderpand dient om het kind (schuldeiser) zekerheid te bieden dat hij of zij het geleende geld met bijgeschreven rente weer van de ouder(s) terug krijgt. Ben je als schuldeiser (kind) getrouwd in gemeenschap van goederen, dan moeten jullie beiden tekenen.

Rente is jaarlijks 6 %
Aflossing: aflossingsvrije geldlening
Looptijd in 360 maanden (30 jaar)
Opeisbaar bij verkoop van het onderpand (indien schuldenaar niet opteert voor meenemen geldlening naar andere koopwoning)

BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Meenemen familielening naar volgende woning?
Ja. De 'familielening' is alleen dan bij verkoop opeisbaar, als schuldenaar niet schriftelijk bij schuldeiser heeft geopteerd voor het meenemen van de 'familielening' naar een volgende koopwoning.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Overdraagbare geldlening?
De rechten van de schuldeiser zijn alleen dan overdraagbaar als schuldenaar hiermee schriftelijk akkoord gaat. De 'akte van familielening met onderpand' is juridisch zo vormgegeven dat het eenvoudig mogelijk is om een bestaande financier (kind) uit te laten stappen, en te vervangen door een nieuwe financier (voor vervanging van de akte geldt ons vaste tarief van 150 euro). Dankzij de onze 'akte van familielening met onderpand' is dit mogelijk zonder tussenkomst van een notaris.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Hoeveel procent erfbelasting moet ik betalen?
De beste informatie hiervoor is te vinden op de de site van de Belastingdienst. Het tarief hangt af van de waarde van uw erfenis en uw relatie met de overledene. Op de website van de Belastingdienst hebben ze dit voor je in een overzicht gezet.


Ga naar de Belastingdienst »


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Wij zijn geen bank

AFM
Wij zijn een dienstverlener die jou helpt en met je meedenkt. Wij hebben maar één doel: een BOS service bieden met het gemak van een hypotheek bij de bank, zonder de bank. Wij verstrekken dus geen hypotheken maar helpen jou om een 'familielening met onderpand' in eigen (familie) kring goed te regelen. Van het begin tot het eind.

Wij richten ons op de benodigde onderhandse aktes. De AFM ziet toe op de uitvoering van de Wet op het financieel toezicht (WFT). Deze wet bevat regelgeving richting banken en verzekeraars. Onze aktes zijn geen financieel product in de zin van de wet (WFT) omdat de schuldeisers en schuldenaars geen professionele partijen zijn die vanuit hun beroep een financieel product verkopen of adviseren. De AFM kwalificeert een persoon of bedrijf als professioneel zodra er meer dan 20 leningen worden verstrekt (en/of er zijn primaire dienstverlening van maakt). Bij ons is dit nimmer het geval.

Artikel 1:20 lid 1.e. (WFT)
Deze wet is niet van toepassing op: financiële diensten met betrekking tot krediet, niet zijnde hypothecair krediet, dat binnen drie maanden dient te worden afgelost en te zake waarvan slechts onbetekenende kosten aan de consument in rekening worden gebracht.

Wij verstrekken geen (lead)gegevens over aan andere partijen zoals banken of tussenpersonen.

Volgens de wet is sprake van adviseren wanneer een onderneming een specifiek financieel product van een bepaalde aanbieder aan een bepaalde klant aanbeveelt. Het adviseren over financiële producten is alleen toegestaan met een vergunning van de AFM. Wij adviseren onze klanten, maar geven nimmer advies waarin een specifiek product van een bepaalde aanbieder wordt aanbevolen.

Wij hebben dan ook geen vergunning nodig van de AFM.

DNB
Omdat wij ook niet zelf het geld uitlenen en geen geldverkeer faciliteren is er geen sprake van een financiële instelling die onder DNB toezicht dient te staan.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Voordelen
- eigen spaargeld van ouder(s) blijft behouden.
- geen gedoe met banken.
- het te schenken geldbedrag is altijd beschikbaar.
- geen taxatiekosten.
- elk kind kan je eenvoudig 26.040 euro belastingvrij schenken.
- de kinderen krijgen jaarlijks een rente van 6% bijgeschreven op de hoofdsom.
- een BOS groeit in 12 jaar van €26.040 naar een bedrag van €150.000.
- geen verplichte hoge premie voor een overlijdensverzekering.
- geen financieel advieskosten en geen afsluitkosten.
- maximale vrijstelling schenkbelasting.
- besparing duizenden euro's aan toekomstige erfbelasting.
- niet verplicht opeten van de eigen woning.
- ouder(s) blijft in eigen woning wonen.
- voor de kinderen is een ‘familielening met onderpand’ een soort spaar deposito.
- voorkomt extra hoge eigen bijdrage verzorgingshuis.
- binnen 24 uur te regelen.
- geen notariskosten.
- geen onnodige administratie.
- zekerheid door bekend onderpand.
- ook uitvoerbaar naast huidige bestaande hypotheek.
- aflossingsvrije familielening.
- geen kosten NHG.
- inclusief fiscaal jaaropgaaf voor de aankomende 30 jaar.
- de opgebouwde overwaarde blijft als vermogen binnen eigen familie.
- de schuldeiser (kind) kan onder voorwaarden zijn ‘familielening met onderpand’ overdragen (verkopen aan een derde).
- met jaarlijkse reminder eenvoudig en voordelig te herhalen.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Nadelen
- ouders en kinderen moeten elkaar informeren bij verkoop.
- uitbetaling ‘familielening met onderpand’ niet altijd na verkoop van onderpand (meeneem opteer verzoek).
- er is geen garantieregeling en geen NHG zoals bij banken.
- de waarde van de woning kan in de toekomst veranderen.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Alle BOS begrippen, voorwaarden en verplichtingen
Alle begrippen die op deze website worden gebruikt, worden hieronder uitgelegd.

Overwaardeschenking.nl
Via deze website zorgen wij dat elke huiseigenaar zonder tussenkomst van de bank, makelaar of notaris en met behoud van eigen spaargeld, via de overwaarde, voor slechts €150, iemand belastingvrij overwaarde kan schenken.

Aktes
Dit zijn de 'akte van schenking in contanten' en de 'akte van geldlening met hypotheekverklaring'.

Akte van schenking in contanten
Dit is de akte tussen de ouder(s) (schenker) en het kind (ontvanger). De ouder(s) schenkt een geldbedrag aan de kinderen, welk geldbedrag de ouder(s) eerst van ze leent.

Schenker
Dit kan iedereen zijn, alleen of met twee personen. De schenker schenkt een geldbedrag aan de ontvanger.

Ontvanger
Dit is een meerderjarig persoon. Hij of zij ontvangt een geldbedrag van de schenker.

Uitsluitingsclausule
Met een uitsluitings- of privéclausule voorkomen ouders dat de schenking gedeeld moet worden met een eventuele huwelijks- of geregistreerd partner van de ontvanger als het huwelijk of het geregisterd partnerschap onverhoopt eindigt in een echtscheiding. Vooral bij een BOS is een uitsluitingsclausule uitermate belangrijk. Je kan daarmee mogelijk nare situaties voorkomen. Mocht jouw kind bijvoorbeeld gaan scheiden, dan kan de ex-partner zijn helft van de schenking opeisen wanneer de uitsluitingsclausule niet is opgenomen. Jouw kind kan dan niet anders dan de waarde aan de ex-partner vergoeden en wachten tot de vordering op de ouders opeisbaar is geworden. Een uitsluitingsclausule kan nadelig werken als het huwelijk eindigt door overlijden. Als een schenking bij overlijden wel gerekend kan worden tot de gemeenschap, heeft dat gunstige gevolgen voor de erfbelasting. Wij hanteren standaard de uitsluitingsclausule bij echtscheiding, maar de clausule werkt niet als het huwelijk wordt ontbonden door overlijden.

Herroepen van de schenking
Herroepen van een schenking is mogelijk als je dit schriftelijk laat vastleggen bij de schenkingsakte. Zo kan je in de schenkingsakte opnemen dat je de schenking kan herroepen in concrete situaties zoals bij eerder overlijden van jouw partner- en kinderloos kind. Zo voorkom je dat je als ouder(s) met hoge erfbelasting wordt geconfronteerd. Let op! Eventueel betaalde rente kan niet teruggevorderd worden. Wij hanteren standaard een herroepingsrecht bij eerder overlijden van jouw partner- en kinderloos kind.

Akte van geldlening met hypotheekverklaring
Dit is de akte tussen het kind (schuldeiser) en de ouders (schuldenaar) voorzien van alle rechten en plichten. In dit geval leent het kind (schuldeiser) aan de ouder(s) onder de voorwaarde van afgifte door de ouder (schuldenaar) van een hypotheekverklaring. Dit betekent dat de ouder(s) op eerste verzoek verplicht is mee te werken om een recht van hypotheek via de notaris op het onderpand te vestigen. Dit betekent kort gezegd dat de overwaarde van de ouderlijke woning als onderpand dient om het kind (schuldeiser) zekerheid te bieden dat hij of zij het geleende geld met bijgeschreven rente weer van de ouder(s) terug krijgt. Ben je als schuldeiser (kind) getrouwd in gemeenschap van goederen, dan moeten jullie beiden tekenen.

Schuldeiser
De schuldeiser is veelal het kind. Hij of zij leent een geldbedrag aan de ouder(s) (schuldenaar) in de vorm van een geldlening met hypotheekverklaring. Het kind ontvangt jaarlijks rente, die bij de hoofdsom wordt bijgeschreven. Aan het einde van de looptijd of bij verkoop van het onderpand wordt de geldlening afgelost en ontvangt het kind het geleende geld en de bijgeschreven rente terug.

Schuldenaar
De schuldenaar is veelal de ouder(s). Zij lenen het geldbedrag en zijn rente op rente over de hoofdsom aan schuldeiser verschuldigd.

Hypotheekverklaring
In een ‘akte van geldlening met hypotheekverklaring’ is altijd een hypotheekverklaring opgenomen. Deze kan dan met het recht van hypotheek verbonden worden aan de ‘geldlening met hypotheekverklaring’. Maakt een van de partijen gebruik van dit recht, dan zal de notaris alsnog een hypotheekakte opstellen en inschrijven bij het hypotheekregister. De bijkomende kosten hiervan komen geheel voor rekening van diegene die gebruikmaakt van dit recht.

Overdraagbaarheid van de rechten van de schuldeiser
De rechten van de schuldeiser zijn alleen dan overdraagbaar als schuldenaar hiermee schriftelijk akkoord gaat. De ‘akte van geldlening met hypotheekverklaring’ is juridisch zo vormgegeven dat het eenvoudig mogelijk is om een bestaande schuldeiser uit te laten stappen, en te vervangen door een nieuwe schuldeiser. Dankzij onze ‘akte van geldlening met hypotheekverklaring is dit mogelijk zonder tussenkomst van een notaris.

Onderpand
Het onderpand betreft de overwaarde van een aan schuldenaar toebehorende woonruimte. In onze ‘akte van geldlening met hypotheekverklaring’ is altijd een hypotheekverklaring opgenomen. Deze kan dan met het recht van hypotheek verbonden worden aan de geldlening. Maakt een van de partijen gebruik van dit recht, dan zal de notaris alsnog een hypotheekakte opstellen en inschrijven bij het hypotheekregister. De bijkomende kosten hiervan komen geheel voor rekening van diegene die gebruikmaakt van dit recht.

Bewoningsplicht
De ouder(s) is verplicht in de ouderlijke woning te blijven wonen. De woning mag alleen met schriftelijke toestemming van de schuldeiser door schuldenaar worden verhuurd of langdurig (meer dan 3 maanden) leeg laten staan.

Leningsbedrag
Het leningsbedrag is altijd gelijk aan het schenkingsbedrag. Dit is standaard 5.428 euro, maar kan in overleg (bij geen 'ouder-kind' relatie) ook een lager bedrag (€2.173) zijn. Het is mogelijk jouw kind éénmalig een bedrag van 26.040 euro belastingvrij te schenken. Wijk je van deze fiscale bedragen en dus fiscale voorwaarden af dan moet je erfbelasting betalen aan de Belastingdienst.

Looptijd
De standaard looptijd is 30 jaar oftewel 360 maanden.

Rentepercentage
Welk rentepercentage de schuldenaar moet betalen, wordt bepaald conform marktgegevens. Wij kiezen een percentage dat overeen komt met wat een bank zou doen. Er mag licht van worden afgeweken zonder dat de Belastingdienst hier moeilijk over doet. Een rente van 0% mag niet want dit wordt gezien als een schenking. Je ontvangt met een kopie van de vastlegging van referentierente van dat moment van meerdere hypotheekaanbieders.

Rentevastperiode
De rente wordt vastgelegd voor de hele periode. Dit heet een rentevastperiode van 30 jaar.

Aflossingsmethode
De aflossingsmethode bij de ‘geldlening met hypotheekverklaring’ is aflossingsvrij, zodat de schuldenaar (ouders) geen extra maandelijkse betalingen hoeven te voldoen. De rente is toch fiscaal niet aftrekbaar omdat het bestedingsdoel niet voor de woning is.

Registratie
Onze registratie is het bewijs dat alle geldstromen (via stortingsbewijs van het ter beschikking gestelde geldbedrag, de ‘akte van schenking in contanten’, de ‘akte van geldlening met hypotheekverklaring’ formeel hebben plaatsgevonden. Tevens is het een moment opname voor de vastlegging van referentierente (screenshot van meerdere hypotheekaanbieders met het rentetarief dat zij aanbieden). Ook de fiscale jaaroverzichten voor de looptijd van de geldlening worden bij de registratie gemeld. Wij bewaren in ons archief een digitale kopie van alle geregistreerde documenten.

Vervroegd aflossen
Bij een BOS is in de voorwaarden opgenomen dat het altijd mogelijk is vervroegd af te lossen. De schuldenaar kan dit op verzoek (boetevrij) doen. Hierover hoeven geen aparte afspraken gemaakt te worden.

Definitieve uitbetaling
Aan het einde van de looptijd of bij de verkoop van het onderpand wordt de ‘familielening met onderpand’ afgelost en ontvangt het kind het geleende geld en de bijgeschreven rente terug.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Stappenplan
In 6 stappen naar een goed geregelde BOS.

BOS-brochure


Ga naar het aanvraagformulier »Moeten de aktes bij de Belastingdienst worden geregistreerd?
De beste informatie hiervoor is altijd te vinden op de site van de Belastingdienst. Echter in alle situaties heeft het geen zin, omdat de familielening niet in aanmerking komt voor rente-aftrek.


Ga naar de Belastingdienst »


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Een BOS voor een broer, zus, neef of zomaar iemand?
Ja, let hierbij alleen wel op dat er een beperkte ruimte (tot €2.173) is voor belastingvrij schenken.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Fiscaal voordeel
Er zijn verschillende fiscale gevolgen bij een belastingvrije overwaarde schenking (BOS). De besparing op de erfbelasting. Je bespaart doordat je giften kunt doen onder de vrijstelling voor giften. Die liggen bij je kinderen op €5.428 en eenmalig is er een verhoogde vrijstelling van € 26.040. Dit geschonken bedrag is uit het vermogen van de ouder(s) en naar het vermogen van de kinderen. Die erven dit bedrag dus niet meer. Dan is er het effect op de vermogensrendementsheffing op het vermogen in Box 3. Bij de ouders ontstaat een schuld (familielening) aan de kinderen die in mindering kan worden gebracht op het vermogen in Box 3. Omgekeerd zal bij de kinderen een vordering ontstaan die in Box 3 terecht komt. Veelal kan je dit tegen elkaar wegstrepen en onderling verrekenen.

Fiscale gevolgen ouders
Voor de ouders vormt de 'familielening met onderpand' een schuldbestanddeel dat valt in box 3 en wordt daar in mindering gebracht op het vermogen.
Ga naar de Belastingdienst »

Fiscale gevolgen kind
Voor het kind vormt deze vordering op de ouders een vermogensbestanddeel dat valt in box 3 en wordt daar belast. De bijgeschreven rente wordt dat jaar niet belast.
Ga naar de Belastingdienst »

Tip
Hierboven zijn de basis 'fiscale' gevolgen uitgelegd. Dit is absoluut geen fiscaal advies, omdat de fiscal gevolgen mede afhankelijk zijn van het individuele vermogen. Wij adviseren u altijd om bij twijfel een financieel adviseur of een fiscaal adviseur te raadplegen.

BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Wat is een zekerheidsstelling?
Als een kind geld leent aan z'n ouders wordt het kind schuldeiser van de ouders. Als de ouders meerdere schuldeisers hebben heeft een kind geen bijzondere positie in geval van bijvoorbeeld faillissement. Een kind kan zich voor deze situatie wel een bijzondere positie verschaffen door bijvoorbeeld een particulier hypotheekrecht te verkrijgen op het huis van de ouders. Zo wordt het kind in vervelende situatie met voorrang behandeld boven andere schuldeisers. In onze 'akte van familielening met onderpand' is een hypotheekverklaring opgenomen. Dit betekent dat de familielening eenvoudig omgezet kan worden in een hypotheekrecht. Dit laatste moet wel altijd via de notaris, de kosten hiervoor bedragen circa 1.000 euro.


BOS-rekenvoorbeeld


Ga naar het aanvraagformulier »Disclaimer
Deze website is professioneel en zorgvuldig samengesteld. Wij behouden ons het recht voor om de inhoud van de website op elk gewenst moment naar eigen inzicht aan te passen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie. Indien u zekerheid wenst te hebben over de op deze site verstrekte informatie en de actualiteit daarvan, dient u contact met ons op te nemen. Wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgen of schade verband houdende met de aangeboden informatie op deze website. Wij behouden ons alle rechten (waaronder auteursrechten en domeinnamen) voor met betrekking tot alle op deze website aangeboden informatie, waaronder teksten, grafisch materiaal en logo's. Het is verboden zonder onze schriftelijke toestemming, om de aangeboden informatie op enigerlei wijze te openbaren of te exploiteren, behoudens ten behoeve van intern gebruik in relatie tot de aangeboden diensten. Eventuele links op deze websites naar internetpagina's van derden vallen niet onder onze verantwoordelijkheid. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de daar aangeboden informatie.

De informatie van een door ons verzonden bericht is uitsluitend bedoeld voor de geadresseerde(n) en zij die van de geadresseerde(n) toestemming hebben het bericht te lezen. Gebruik door anderen dan geadresseerde(n) is verboden. De informatie van het verzonden e-mailbericht (en de bijlagen) kan vertrouwelijk van aard zijn en kan binnen het bereik vallen van een geheimhoudingsplicht. Wij zijn niet aansprakelijk voor schade ten gevolge van het gebruik van elektronische middelen van communicatie, van welke aard dan ook, die kunnen ontstaan bij het kopiëren, converteren, comprimeren en/of inlezen van digitale bestanden.Algemene voorwaarden

1. Definities
1.1. In deze algemene voorwaarden worden hierna de volgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij anders is aangegeven of uit de context anders blijkt:
1.1.1.1. BOS: de eigenaar van deze algemene voorwaarden;
1.1.1.2. BOS is de administrateur en uitvoerder van BOS;
1.1.1.3. BOS is een handelsnaam van GIES B.V. gevestigd aan Kamperfoelieplein 2 te Den Haag, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder KvK-nummer 55038573, btw NL8515.40.661.B01;
1.1.2. klant: de natuurlijke persoon die gebruik maakt van de dienst;
1.1.3. overeenkomst: de overeenkomst tussen BOS en de klant tot gebruikmaking van de dienst;
1.1.4. dienst: de online informatiedienst die via een website aan de klant ter beschikking wordt gesteld genaamd en het opstellen van de aktes;
1.1.5. BOS: is een afkorting voor Belastingvrij Overwaarde Schenken;
1.1.6. Beschikbaar gesteld geldbedrag: het geldbedrag wordt voor één dag ter beschikking gesteld door een derde tegen een rentevergoeding van maximaal €0,70;
1.1.7. ontvanger/schuldeiser: de klant die een geldbedrag aan de schenker leent en een geldbedrag van de schenker/schuldenaar ontvangt;
1.1.8. schenker/schuldenaar: de klant die een geldbedrag van de schuldeiser leent en een geldbedrag aan de ontvanger schenkt;
1.1.9. akte: dit is de akte van schenking in contanten, de akte van geldlening met hypotheekverklaring;
1.1.10. akte van schenking in contanten: de akte van schenking in contanten is de overeenkomst waarbij de schenking tussen de schenker en de ontvanger is geregeld;
1.1.11. akte van geldlening met hypotheekverklaring: de akte van geldlening met hypotheekverklaring is de overeenkomst waarbij de geldlening tussen de schuldeiser en de schuldenaar is geregeld;
1.1.12. website: de website die door BOS (www.overwaardeschenking.nl) wordt beheerd en waarop de dienst aan de klant beschikbaar wordt gesteld.

2. Algemeen
2.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten tussen BOS en de klant en op het gebruik van de dienst.
2.2. Afwijkingen van en aanvullingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig, indien zij schriftelijk of via de e-mail zijn overeengekomen.
2.3. Indien enige bepaling van deze algemene voorwaarden nietig is of vernietigd wordt, zullen de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden volledig van kracht blijven. De nietige of vernietigde bepalingen zullen door BOS vervangen worden, waarbij voor zoveel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling(en) in acht wordt genomen.
2.4. Gedurende de overeenkomst heeft BOS het recht de algemene voorwaarden eenzijdig te wijzigen en de gewijzigde algemene voorwaarden op de bestaande overeenkomsten van toepassing te verklaren. De klant wordt schriftelijk of via de e-mail van een gewijzigde versie van de algemene voorwaarden op de hoogte gesteld. Betreft de wijziging een ingrijpende wijziging ten nadele van de schuldeiser, dan heeft de schuldeiser het recht de overeenkomst kosteloos op te zeggen tegen de dag waarop de nieuwe algemene voorwaarden in werking treden.
2.5. Indien BOS niet steeds de strikte naleving van deze algemene voorwaarden verlangt, brengt dit niet met zich mee dat deze algemene voorwaarden niet van toepassing zouden zijn of dat BOS het recht zou verliezen om in toekomstige, al dan niet soortgelijke, gevallen de strikte naleving van deze algemene voorwaarden te verlangen.

3. Aanbod
3.1. Ieder aanbod van BOS is vrijblijvend.
3.2. BOS kan niet aan een aanbod worden gehouden indien redelijkerwijs te begrijpen is dat het aanbod, dan wel een onderdeel daarvan, een kennelijke vergissing of verschrijving bevat.

4. Looptijd en opzegging
4.1. De overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd.
4.2. De klant en BOS kunnen de overeenkomst te allen tijde opzeggen.
4.3. Opzegging dient via e-mail te geschieden.
4.4. BOS dient een opzegtermijn in acht te nemen van 3 maanden.
4.5. De klant dient een opzegtermijn in acht te nemen van 1 maand.
4.6. Nadat BOS een opzegging van de klant heeft ontvangen, stuurt BOS de klant een bevestiging van ontvangst van de opzegging.
4.7. Is de overeenkomst opgezegd door de klant of door BOS, dan stelt BOS de klant daarvan via de e-mail de hoogte.
4.8. Na beëindiging van de overeenkomst ontvangt de klant de eindafrekening.
4.9. BOS is nimmer aansprakelijk voor enige schade die de klant lijdt doordat BOS de overeenkomst opzegt en de dienstverlening beëindigt. BOS kan niet verplicht worden gedurende de looptijd van de akte van geldlening de dienst te leveren.

5. Uitvoering van de overeenkomst
5.1. BOS zal de overeenkomst naar beste vermogen en als zorgvuldig handelend beroepsbeoefenaar uitvoeren.
5.2. Na ontvangst van het aanvraagformulier worden de aktes (de akte van schenking in contanten en de akte van geldlening met hypotheekverklaring) opgesteld en na betaling van de factuur per e-mail verzonden aan de klant.
5.3. De klant erkent dat BOS het recht heeft de toegang tot de dienst te blokkeren indien de klant of derden misbruik maken van de dienst, er sprake is van andere onregelmatigheden of van technische storingen, ongeacht de oorzaak daarvan.
5.4. BOS is geen partij bij de aktes, maar voert de aktes formeel uit door het overdragen aan partijen van de geldbedragen via de BOS bankrekening. BOS stelt slechts een administratieve dienst aan de klant ter beschikking. BOS is geen (fiscaal) adviesbureau.

6. Verplichtingen van de klant
6.1. De klant staat in voor de juistheid en volledigheid van de door hem aan BOS verstrekte gegevens.
6.2. De klant is gehouden BOS onverwijld te informeren omtrent feiten en omstandigheden die in verband met de uitvoering van de overeenkomst van belang kunnen zijn.
6.3. De klant is zelf verantwoordelijk voor:
6.3.1. het gebruik en de juiste toepassing van de dienst en voor het in acht nemen van door BOS gegeven instructies;
6.3.2. het naleven van wet- en regelgeving i.v.m. de akte van geldlening met hypotheekverklaring, zoals, maar zeker niet beperkt tot, het voldoen aan zijn informatieverplichtingen jegens de Belastingdienst.
6.4. Het is de klant niet toegestaan de dienst te gebruiken in strijd met het bepaalde in deze algemene voorwaarden, de relevante en toepasselijke wettelijke bepalingen, goede zeden en openbare orde en gedragscodes.
6.5. BOS heeft het recht de dienst (tijdelijk) buiten gebruik te stellen en/of het gebruik ervan te beperken, indien de klant ter zake van de overeenkomst een verplichting jegens BOS niet nakomt, dan wel in strijd handelt met deze algemene voorwaarden of indien de klant onrechtmatig jegens BOS handelt. BOS zal de klant van zijn voornemen tot buitengebruikstelling vooraf in kennis stellen, tenzij zulks in redelijkheid niet van BOS kan worden verlangd.
6.6. Indien de klant zijn verplichtingen jegens BOS niet nakomt, dan is de klant aansprakelijk voor alle schade die BOS daardoor lijdt.

7. Verhuizing
7.1. Indien de schuldeiser verhuist, dan dient de schuldeiser daaraan voorafgaand zo tijdig mogelijk zijn nieuwe woonadres via de e-mail aan BOS mede te delen.

8. Website
8.1. Het is niet toegestaan om van de website gebruik te maken op een manier die andere gebruikers van de website zou kunnen hinderen of anderszins het goede functioneren van de website of de dienst zou kunnen aantasten. Het is voorts niet toegestaan om door het omzeilen van beveiligingsmaatregelen van afgesloten onderdelen van de website gebruik te maken.

9. Prijzen
9.1. Vermelde prijzen zijn inclusief btw.
9.2. BOS heeft het recht zijn prijzen van tijd tot tijd aan te passen. De klant wordt via de e-mail van de gewijzigde prijzen in kennis gesteld en van de datum waarop de nieuwe prijzen in werking treden. Gaat de klant niet akkoord met een prijswijziging, dan heeft de klant het recht de overeenkomst op te zeggen tegen de dag dat de nieuwe prijs in werking treedt.

10. Dienst
0.1. BOS behoudt zich het recht voor om gedurende de overeenkomst wijzigingen en aanvullingen aan te brengen aan de dienst, ingevolge de technische evolutie van de dienst. BOS waarborgt bij een eventuele gewijzigde specificatie een gelijkwaardige functionaliteit en prestatie van de dienst.
10.2. Met uitzondering van wettelijke niet-uitsluitbare garanties, wordt de dienst zoals hij is aan de klant ter beschikking gesteld, zonder enige vorm van garantie.

11. Intellectuele eigendomsrechten
11.1. Alle rechten van intellectuele eigendom op de dienst en de website berusten uitsluitend bij BOS of bij zijn licentiegever.
11.2. De dienst wordt niet verkocht, de klant verkrijgt uitsluitend de gebruiksrechten en bevoegdheden die uitdrukkelijk aan hem worden toegekend. De klant erkent dat de intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de dienst eigendom zijn en blijven van BOS of van zijn licentiegever en dat deze rechten niet op de klant overgaan. Door de levering van de dienst worden nimmer auteursrechten overgedragen.
11.3. Indien de klant in strijd handelt met de intellectuele eigendomsrechten van BOS of van zijn licentiegever, dan heeft BOS het recht de overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen, zonder dat de klant recht heeft op enige vorm van compensatie.

12. Licentie
12.1. BOS verleent de klant een niet-exclusieve en niet-overdraagbare licentie om de dienst, inclusief alle geleverde aktes, te gebruiken.
12.2. Het is de klant niet toegestaan de licentie te verkopen, te verhuren of in sub-licentie te geven.
12.3. Indien de klant door schending van het bepaalde in het voorgaande lid een derde het ongeoorloofde gebruik van de dienst verschaft, dan zal BOS de volledige, als gevolg van de overtreding van het voorgaande lid, geleden schade, waaronder tevens dient te worden verstaan gederfde omzet, op de klant verhalen.

13. Facturatie en betaling
13.1. Facturatie van de éénmalige kosten voor de dienst geschiedt aan de schenker/schuldenaar nadat het aanvraagformulier waarop de BOS betrekking heeft is ontvangen.
13.2. De klant dient de van BOS ontvangen facturen te betalen binnen 30 dagen na de factuurdatum.
13.3. Indien de klant in gebreke blijft in de betaling binnen de gestelde betalingstermijn, dan is de klant van rechtswege in verzuim. In dat geval is de klant, vanaf de datum waarop de verschuldigde som opeisbaar is geworden tot aan het tijdstip van betaling de wettelijke rente aan BOS verschuldigd. Daarnaast komen alle kosten van invordering, nadat de klant in verzuim is, zowel gerechtelijk als buitengerechtelijk, ten laste van de klant. De vergoeding ter zake van buitengerechtelijke incassokosten wordt vastgesteld overeenkomstig de Wet Incassokosten.
13.4. De klant is niet gerechtigd tot verrekening of tot opschorting van een betaling.
13.5. Rechten en diensten worden steeds verleend onder de voorwaarde dat de daarvoor overeengekomen vergoedingen tijdig en volledig zijn betaald.

14. Ontbinding en opschorting
14.1. BOS is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst middels een elektronische verklaring te ontbinden, indien de klant zijn verplichtingen niet of niet volledig nakomt en de klant geen gehoor heeft gegeven aan een gestuurde ingebrekestelling. Indien nakoming blijvend onmogelijk is, dan kan een ingebrekestelling achterwege blijven.
14.2. Indien de overeenkomst wordt ontbonden, zijn de vorderingen van BOS op de klant onmiddellijk opeisbaar en is de klant aansprakelijk voor alle schade die BOS daardoor lijdt. Onder schade dient o.a. te worden verstaan omzetverlies. Indien BOS de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken uit de wet en de overeenkomst.

15. Overmacht
15.1. Van overmacht aan de zijde van BOS is onder andere sprake indien BOS verhinderd wordt zijn verplichtingen uit de overeenkomst of aan de voorbereiding daarvan te voldoen ten gevolge van: internetstoring, storing in het e-mailverkeer, virusinfectie of computervredebreuk door derden, stroomstoring, weersomstandigheden, verkeersstoring, stakingen, brand, diefstal, oorlog, rellen, terrorisme, overheidsmaatregelen, wijzigingen in wet- en regelgeving en fouten in software of (online) diensten van derden.
15.2. Indien er sprake is van een overmachtssituatie, dan zal BOS de klant daarvan zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen.

16. Klachten
16.1. Klachten over de dienst dienen door de klant via de e-mail aan BOS te worden gemeld.
16.2. De klant dient BOS de mogelijkheid te geven de klacht te onderzoeken. Het feit dat BOS overgaat tot het onderzoeken van een klacht impliceert niet dat BOS erkent dat de dienst gebrekkig is.
16.3. Indien BOS de klacht van de klant gegrond acht, dan zal de klant BOS in de gelegenheid stellen de dienst te herstellen. In het geval dat het herstellen van de dienst niet meer mogelijk of zinvol is, dan zal BOS slechts aansprakelijk zijn binnen de grenzen van het volgende punt ‘Aansprakelijkheid en verjaring’.

17. Aansprakelijkheid en verjaring
17.1. BOS kan niet gehouden worden tot het vergoeden van enige schade, die een direct of indirect gevolg is van:
17.1.1. een gebeurtenis die in feite buiten zijn macht ligt en aldus niet aan zijn doen en/of laten kan worden toegeschreven, zoals o.a. omschreven bij punt ‘Overmacht’;
17.1.2. enige daad of nalatigheid van de klant, diens ondergeschikten, dan wel andere personen, die door of vanwege de klant te werk zijn gesteld.
17.2. De klant is onder alle omstandigheden verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de door hem aangeleverde gegevens. BOS is nimmer aansprakelijk voor eventuele schade die (mede) is veroorzaakt doordat de door de klant aangeleverde gegevens onjuist en/of niet volledig zijn. De klant vrijwaart BOS tegen alle aanspraken ter zake.
17.3. BOS is nimmer aansprakelijk voor enige schade van welke aard dan ook geleden door de klant verband houdende met het (niet) functioneren van apparatuur, programmatuur of (internet)verbindingen van de klant.
17.4. In geen geval is BOS aansprakelijk voor schade, die is ontstaan of veroorzaakt doordat de klant de dienst heeft gebruikt voor een ander doel dan waarvoor het ter beschikking is gesteld.
17.5. Indien de dienst wordt gebruikt in strijd met de gebruiksinstructies, dan kan BOS daar nimmer aansprakelijk voor worden gesteld.
17.6. BOS is niet aansprakelijk voor verminking of verlies van gegevens als gevolg van verzending van de gegevens met behulp van telecommunicatiefaciliteiten.
17.7. BOS kan nimmer aansprakelijk worden gesteld voor vorderingen en/of boetes van de Belastingdienst die voortvloeien uit de verschillende akten en/of voor niet genoten belastingvoordelen. Het aangaan van de verschillende akten en daarbij gebruik maken van de dienst is geheel voor eigen risico. BOS garandeert niet dat door het gebruik van de dienst er geen claims bij de klant worden ingediend door de Belastingdienst dan wel dat het gebruik van de dienst leidt tot enig belastingvoordeel.
17.8. BOS kan nimmer door de schuldeiser aansprakelijk worden gesteld voor het door de schuldenaar niet nakomen van zijn (betalings)verplichtingen jegens de schuldeiser.
17.9. BOS garandeert niet dat de dienst zonder onderbrekingen of zonder fouten werkt. De klant erkent dat toegang tot en/of de werking van de dienst onderbroken kan worden door diverse redenen. BOS is niet aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit deze tijdelijke onderbreking. BOS zal echter pogen een volledige continuïteit van de beschikbaarheid van de dienst te leveren en binnen aanvaardbare termijnen de onderbreking te (laten) herstellen.
17.10. BOS is niet aansprakelijk voor de schade die is veroorzaakt door hackers.
17.11. BOS is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade daaronder begrepen gevolgschade, gemiste besparingen, gemist (belasting)voordeel, reputatieschade, vertragingsschade en opgelegde boetes.
17.12. Indien BOS aansprakelijk mocht zijn voor enigerlei schade, dan is de aansprakelijkheid van BOS beperkt tot het bedrag van de door de verzekeraar van BOS gedane uitkering. Indien de verzekeraar in enig geval niet tot uitkering overgaat of de schade niet door de verzekering wordt gedekt, dan is de aansprakelijkheid van BOS beperkt tot het bedrag dat BOS aan de klant in rekening brengt voor het gebruik van de dienst, met een maximum van éénmaal de jaarlijkse kosten.
17.13. De in deze algemene voorwaarden opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid voor directe schade gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of bewuste roekeloosheid van BOS.
17.14. Vorderingsrechten en andere bevoegdheden van de klant uit welken hoofde ook jegens BOS vervallen in ieder geval na het verstrijken van 1 jaar vanaf het moment waarop zich een feit voordoet dat de klant deze rechten en/of bevoegdheden jegens BOS kan aanwenden.

18. Geheimhouding
18.1. Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie. De partij die vertrouwelijke informatie ontvangt, zal deze slechts gebruiken voor het doel waarvoor deze verstrekt is.
18.2. Indien BOS op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak gehouden is vertrouwelijke informatie van de klant of afkomstig van de klant aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden te verstrekken en BOS zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is BOS niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is de klant niet gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst.
18.3. BOS verwerkt gegevens in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving omtrent privacy.

19. Toepasselijk recht en bevoegde rechter
19.1. Op iedere overeenkomst tussen BOS en de klant is Nederlands recht van toepassing.
19.2. Alle geschillen ter zake van overeenkomsten tussen de klant en BOS worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement waar BOS gevestigd is. De klant heeft 1 maand de tijd nadat BOS zich schriftelijk jegens de klant op dit beding heeft beroepen, om voor beslechting van het geschil voor de volgens de wet bevoegde rechter te kiezen.

Laatste wijziging 1 januari 2019
Hoe kunnen we jou helpen? Meer weten? Bel met onze helpdesk 06 4050 2020. Wij helpen je graag verder.Een BOS aanvraag is in vijf minuten geregeld.

KLIK HIER VOOR EEN BOS AANVRAAGFORMULIER »

Verstuur je ouders, je kinderen, vrienden of familie ter kennismaking een BOS flyer. of een BOS brochure

 

Belastingvrije

Overwaarde

Schenking

HOME     DIENSTEN     OVER     FAQ     CONTACT

Disclaimer     Algemene voorwaarden      Aanvraagformulier      Details                                                                       © 2019 overwaardeschenking.nl